Search
Close this search box.

انواع بیمه های باربری

 

انواع بیمه های باربری در ایران

در این مقاله از نوع حمل، محدوده جغرافیایی، نوع پوشش در بیمه های باربری در کشورمان صحبت می کنیم و درباره هر کدام به صورت کوتاه توضیح داده شده است.

انواع بیمه باربری بر حسب محدوده جغرافیایی :

بیمه حمل و نقل و باربری وارداتی

برای واردکنندگانی که از کشورهای خارجی کالا خریداری میکند اجباری است. مشروط به اینکه این خرید به صورت براتی باشد و بدون انتقال ارز یا اعتبار سندی صورت گیرد.

بیمه حمل و نقل و باربری صادراتی

برعکس وارداتی برای کالاها و محصولاتی است که از ایران به کشورهای دیگر فرستاده می شوند.

بیمه باربری ترانزیت

برای بارهایی است که مبدا و مقصدشان دو کشور دیگر خارج از ایران هستند ولی از ایران میگذرند. نرخ و شرایط بیمه ترانزیت همانند بیمه صادراتی محاسبه میشود. بعلاوه داشتن مجوز بیمه باربری و حمل و نقل الزامی است.

بیمه باربری داخلی

فقط در داخل کشور معتبر است و تمامی کالاهایی که درون کشور جا به جا می شوند تحت پوشش این بیمه هستند.

بیمه باربری داخلی به سه شکل صادر می‌شود:

بیمه ‌نامه عمومی

که شامل شرایط اصلی، مفاد حقوقی، تعهدات طرفین و سرمایه بیمه مشخص می‌شود. در این بیمه نامه موافقت می‌شود که سرمایه تا زمان رسیدن به پایان دارای اعتبار باشد.

بیمه ‌نامه پوشش باز

که هفته ای یک گواهی از سمت بیمه‌گر صادر می‌شود و میزان حق بیمه متناسب با سرمایه حمل شده ، مشخص خواهد شد. بیمه سامان یکی از شرکت‌ هایی که چنین بیمه‌ نامه ‌ای را صادر می‌کند.

بیمه‌ نامه ساده

برای کالاهای معینی صادر می‌شود. بیمه ‌گزار باید مشخصات، وضعیت و چگونگی حمل کالا های مورد نیاز خود را بداند.

انواع بیمه باربری بر اساس پوشش

بیمه Total Loss  :

بیمه ‌نامه تشریفاتی یا گمرکی نام های دیگر آن هستنددر این نوع بیمه اگر تمامی بار هنگام حمل دریایی از بین برود، بیمه‌گر خسارت را پرداخت خواهد کرد. کالاهای صادراتی باید تحت پوشش این بیمه ‌نامه باید قرار بگیرند. استفاده از این بیمه نامه خیلی مرسوم نیست و مورد استفاده کمتری دارد.

در خصوص پوشش چهار نوع شرایط یا کلوز بیمه داریم که بین‌المللی هستند و تمامی شرکت ‌های بیمه باید آن‌ها را تأیید کرده و در نظر بگیرند. این کلوز ها با توجه به خطرات و کالاها به چهار دسته تقسیم می‌شوند

دسته اول بیمه با شرایط C می باشد که کمترین پوشش را دارد و ارزان ترین است و خطرات تحت پوشش این بیمه موارد زیر را شامل می شود.

آتش سوزی یا انفجار/ به گل نشستن/ زمین‌گیر شدن/  برخورد با کف دریا/  غرق شدن و واژگونی کشتی

واژگونی یا خارج شدن وسیله حمل‌ و‌ نقل از خط یا ریل / برخورد کشتی یا شناور با هر وسیله خارجی جز آب / تخلیه کالا به صورت اضطراری در بندر دیگر/ زیان همگانی (از بین بردن یا فدا کردن کالا) /   به دریا انداختن کالا برای سبک کردن در شرایط بحرانی/ خسارت همگانی/ مسئولیت مشترک در تصادف

دسته دوم بیمه با شرایط B است که خساراتی همچون تمامی خطرات در کلوز C / زلزله، آتشفشان و صاعقه/ دریافتن کالا از روی عرشه /  ورود آب به داخل کشتی یا شناور یا انبار کالا/ از بین رفتن کلی هر بسته درکشتی یا شناور/ دزدی و دله دزدی/ قلاب زدگی/ آبدیدگی/ روغن زدگی/ شکست، ریزش و خسارت ناشی از کالاهای دیگر را تحت پوشش دارد.

البته باید گفت که در کلوز B، سه درصد از  ارزش هر بسته خسارت دیده از بیمه‌گزار فرانشیز دریافت می شود.

دسته سوم بیمه با شرایط A می باشد که کامل‌ترین پوشش بیمه‌ای است و بیشترین حق بیمه را شامل میشود. البته این بیمه نامه استثناهایی نیز دارد که شامل موارد زیراست. این استثناها شامل موارد کلوز B و C هم می شوند.

خسارت‌ های وارد شده عمدی / خسارت ‌های ناشی از فرسودگی/ خسارات ناشی از نامناسب بودن بسته بندی / خسارت‌ های ناشی از مشکلی در کالاهای ثبت شده در بیمه‌‍ نامه / خسارت ‌های ناشی از تاخیر/ خسارت های ناشی از ورشکستگی مالکان و اجاره کنندگان و گرداندگان کشتی/ خسارت ‌های ناشی از انفجار هسته ای / خسارت‌ های ناشی از دریانوری نا مناسب کشتی یا شناور یا نامناسب بودن آن برای حمل کالا / خسارات ناشی از جنگ، شورش، انقلاب، قیام یا زد و خوردها / خسارت‌ های ناشی از ضبط و مصادره کالاها / خسارت‌ های ناشی از اعتصاب کارگران یا شورش و اغتشاش داخلی / خسارات ناشی از عملیات تروریستی/ برای جنگ و شورش و بلوا و اغتشاش با دریافت حق‌ بیمه بیشتر می‌توان کالاها را بیمه کرد.

این موارد از پوشش بیمه های دیگر هم خارج هستند.

کالاهایی که با کانتینر یخچال دار حمل می‌شوند، تحت پوشش این کلوز هستند و تحت شرایطی، شرکت بیمه‌گر موظف است خسارت‌ های وارد شده ناشی فساد را پرداخت کند:

  • یخچال به صورت ۲۴ ساعت متوالی خراب شده باشد.
  • امکان تعمیر یخچال در آن مدت وجود نداشته باشد.

دسته چهارم کلوز عدم تحویل می باشد بدین معنا که تمام کالا یا بخشی از آن بعد از تخلیه از وسیله حمل (عمدتاً کشتی) به دلایل نامشخص ناپدید شود، بیمه‌گزار با تنظیم صورت جلسه عدم تحویل کالا و ارسال به شرکت بیمه، خسارت خود را دریافت کند. البته کلوز A دارای پوشش عدم تحویل است؛ اما در B و C وجود ندارد و بیمه‌ گزار باید مبلغ اضافه‌ تری را برای خرید این پوشش بپردازد.

بیمه بار وانت

یکی از پر کاربرد ترین  بیمه داخلی بیمه بار وانت و نیسان است. ما همه روزه در سطح شهر شاهد این خودروها هستیم که مشغول انتقال بارهای مختلف هستند. بیمه بار داخلی با توجه به ریسک هر خودرو مشخص می‌شود به طور مثال در یک حادثه تصادف احتمال آسیب دیدگی بار یک کامیون نسبت به یک وانت خیلی کمتر است، پس هزینه بیمه یک خودروی سنگین ارزان تر از یک وانت بار است. ارزش بار حمل شده نیز بر روی قیمت صدور بیمه باربری تاثیر بسزایی دارد.

پوشش داخلی حوادثی را که در داخل کشور اتفاق می‌افتد پوشش می‌دهد. خطرات تحت پوشش این بیمه دو بخش  اصلی و اضافی هستند. دسته اصلی در تمامی بیمه ‌نامه ‌ها وجود دارد و مواردی همچون آتش‌سوزیتصادف وسیله نقلیهواژگون شدن وسیله نقلیهپرت شدن وسیله نقلیه

پوشش ‌های اضافی شامل برخورد جسم خارجی – پرت شدن جسم از روی وسیله نقلیه (به شرط رویت توسط بیمه‌گزار) – بارگیری و تخلیه و سرقت کلی محموله با فرانشیز ۲۰% هستند که بیمه گزار می تواند

با پرداخت حق بیمه بیشتر به موارد تحت پوشش اضافه کند.

برای درک بهتر مفاهیمی که در قسمت بالا گذاشته شده، با مراجعه به لینک https://zaya.io/opnw6  که قسمت اول بیمه باربری است، می توانید اطلاع بیشتری در این زمینه کسب کنید.

 

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *