نگاهی به تاریخچه حمل بار در جهان
در گذشته افراد برای جا به جایی بار، راه های گوناگونی را برای حمل و نقل طی می کردند. یکی از راه های حمل و نقل استفاده از چرخ و حیوانات مختلف بوده است. با حمل و نقل بذر کشاورزی، این گونه مایحتاج زندگی را تامین می کردند. به مرور زمان و با اختراع های جدید و پیشرفت تکنولوژی این شیوه تغییر کرد و در این زمینه دچار تغییر و پیشرفت زیادی شد. درگذشته کل دنیا حمل و نقل در جاده ها را به صورت زمینی و با استفاده از ارابه های بزرگ با کمک حیوانات انجام می دادند. از لحاظ زمانی بسیار وقت گیر و پر مخاطره بوده و از نیروی انسانی بیشتری بهره می بردند. با پیشرفت در زمینه تجارت حمل و نقل دریایی شروع به فعالیت کرد. اوایل استفاده ازکشتی های باربری، کشتی های ذغال سنگ و کشتی های بخار مرسوم بود. بعد ها حمل و نقل ریلی به وسیله همین ذغال سنگ و نیروی بخار کار خود را آغاز کرد. در گذر زمان با اختراع هواپیما و بالن و… حمل و نقل هوایی شروع به کار کرد.
کشورمان در زمینه تاسیس راه، حمل و نقل و باربری دارای تاریخچه و فرهنگ و تمدن بسیار غنی است. بالا بودن مهارت ایرانیان در این زمینه سبب راه سازی های گوناگون و پیشرفت در تاریخچه ای است که از زمان باستان تا کنون وجود دارد. هفتصد سال قبل از میلاد مسیح ایران در زمینه ساخت شناور و دریانوردی فعالیت داشت. این موضوع باعث حمکرانی ایرانیان بر دریاهای اطراف شد. ارتباط حمل زمینی ایران نیز از طریق جاده ابریشم انجام می گرفته است.
موفقیت حمل و نقل در ایران
در زمان اشکانیان موضوع حمل و نقل و سیستم های باربری ظاهر جدیدی پیدا کرد و گسترش یافت. در زمان ساسانیان حمل و نقل و تجارت از اهمیت بسیاری برخوردار شد. از آن زمان حمل و نقل مابین کشورمان با کشورهای اروپایی و آفریقایی آغاز شد. پیشرفت زیاد در زمینه های حمل و نقل در دنیا و ایران از جمله راه ابریشم که جز بهترین جاده های جهان به حساب آمده است. لقب شاهزاده بین الملل را به کشور عزیزمان ایران داده اند. در این زمینه کشورمان سود بسیار خوبی به دست آورد. بعدها در زمینه های حمل و نقل هوایی و دریایی نیز به موفقیت رسید.
انواع حمل و نقل در ایران
حمل و نقل با کامیون
حمل و نقل جاده ای یکی از بهترین روش های جابجایی کالا در کشورمان به شمار می آید. در این نوع حمل و نقل ایران به کلیه مناطق اشراف دارد. یکی از روش های بسیار خوب در زمینه حمل و نقل جاده ای استفاده از کامیون است. بسیار جایگاه ویژه ای در تاریخچه حمل و نقل در ایران دارد. از نظر هزینه نسبت به راه های دیگر حمل و نقل مناسب تر است.
استفاده از کامیون گرچه میزان سرعت و جا به جایی را افزایش داده ولی دارای مشکلاتی نیز است. این مشکلات سبب نارضایتی هایی شده است. برای حل این نارضایتی ها، دولت مردان اداره مدیریت امور حمل و نقل را تاسیس کردند. قوانینی را نیز برای استفاده از کامیون مقرر کردند. اداره مدیریت، قوانینی را اعم از زمان کار کامیون ها، هزینه کرایه، صدور پلاک شناسایی وسایل نقلیه و آیین نامه انضباطی تنظیم کرده است.
حمل و نقل دریایی
رایج ترین روش برای واردکنندگان و صادرکنندگان حمل و نقل دریایی است. ایران در زمینه حمل و نقل دریایی عملکرد خوبی را رقم زده و رونق بسیاری در این زمینه داشته است. ایرانیان قرن ها حاکم دریاهای اطراف بوده اند. رابطه خوب ایران و مصر موجب رونق بیشتر حمل و نقل زمینی و دریایی در آن زمان شد.
برای مسافت های طولانی و کالاهای غیر قابل فساد با مقادیر زیاد حمل و نقل دریایی مناسب است. خط دریایی جزیره هرمز تا بندر سیریک در سال ۴ هجری شمسی تاسیس شده است. حمل و نقل دریایی بندرعباس تا جزیزه قشم با استفاده از قایق های موتوری تندرو به انجام می رسد.
حمل و نقل هوایی
با وجود فرودگاه های متعدد در کشورمان، ایران در زمینه حمل و نقل هوایی از جایگاه بسیار خوبی برخوردار است. روزانه پروازهای داخلی و خارجی بسیار زیادی برای جا به جایی بار و مسافران انجام می شود.
حمل ونقل ریلی
از این نوع حمل و نقل به منظور جا به جایی بارهای کوچک و بزرگ استفاده می شود. برای جا به جایی مسافر از شهری به شهری دیگر از حمل و نقل ریلی استفاده می شود. حمل و نقل ریلی از محبوبیت خاصی در میان عموم مردم برخوردار است.
سخن پایانی
حمل و نقل در تمام دنیا یک امر مهم است. ما در این مقاله سیر تغییر و تحول این صنعت مهم در کشور عزیزمان ایران از گذشته تا کنون بررسی کردیم. امید است آینده بسیار درخشانی در زمینه حمل و نقل رقم بخورد و در جهت پیشرفت حرکت کند.