حمل و نقل دریایی
حمل و نقل هر کالا یا بار که با انواع کشتی و قایق و شناور از طریق مسیرهای آبی از دریا گرفته تا رودخانه و کانال ها را حمل و نقل دریایی می نامند. این روش بیشتر برای کالاهایی با حجم و وزن بالا استفاده میشود که از طریق زمینی و هوایی هم هزینه بر هستند هم در برخی موارد غیرممکن هستند.
بارنامه دریایی
این سند اطلاعات بار قابل حمل را مشخص میکند ، اطلاعاتی از قبیل وزن و قیمت و نوع کالا و شرکت فرستنده و گیرنده و همچنین شرکتی که وظیفه حمل را بر عهده گرفته است در این سند ثبت شده اند.
بارگیری
انتقال کالاها از بندر به داخل کشتی را بارگیری میگویند. باید بدانید که اگر کالایی از لبه کشتی جدا شود، خارج از مرحله بارگیری محسوب میشود. دانستن این نکته در تعیین خسارت و موارد مربوط به بیمه بسیار مهم است.
بارنامه ترانشیپ
یکی از مهمترین دانستنی های حمل دریایی ، بارنامه ترانشیپ است. مهمترین تفاوت بارنامه ترانشیپ با سایر بارنامه ها مبدأ و مقصد بار است. در بارنامه های ترانشیپ مبدأ و مقصد دو کشتی هستند. یعنی بارحمل شده باید میان دو کشتی جا به جا شود.
کریر
به شرکتهایی که کار حمل و نقل کالاها را به شیوه دریایی انجام میدهند، کریر میگویند.
فاس
به تحویل بار کنار کشتی فاس میگویند. فروشنده متعهد میشود کالاها را روی اسکله یا کنار کشتی برساند پس از آن دیگر مسئولیتی در قبال کالا ندارد و تمام مسئولیتها از آنجا به بعد، بر عهده خریدار است.
فوب
فوب به معنی تحویل کالا روی عرشه کشتی است. در برخی قراردادها، شرکت فروشنده موظف است کالا را روی عرشه کشتی تحویل دهد. تا زمانی که کالاها به صورت کامل بارگیری شوند، تمام مسئولیت بر عهده فروشنده است.
سی اند اف (C&F)
اصطلاح رایج دیگر در صنعت حمل و نقل دریایی، سی اند اف است که به معنی مجموع ارزش کالا و هزینه کرایه جا به جایی است. این رقم در تصمیمگیری ها نقش مهمی دارد.
سیف
یکی از اصطلاحات مربوط به حوزه قیمت و هزینه در حمل و نقل دریایی سیف است. سیف به معنی ارزش بیمه و کرایه کالاهاست. باید بدانید که کالاهایی که از طریق روش حمل و نقل دریایی جا به جا میشوند باید بیمه شوند. معمولاً دریافت بیمه به عهده صادرکننده یا فروشنده است.
تالی گیری
تالی گیری یک اصطلاح رایج در حمل دریایی است. تخلیه بار پس از اینکه کشتی به بندر می رسد شروع میشود. و این زمانی است که باید کنترل روی کالاها انجام شود. مشخصات ظاهری و برخی موارد دیگر را ثبت میکنند. نام این عمل تالی گیری است. نمایندگان گمرک آن بندر و مسئولین یا نمایندگان شرکتهای حملونقل هم این کار را انجام میدهند.
تحویل از کشتی
زمانی که بار از کشتی خارج و تحویل گیرنده شده است. گیرنده ممکن است گمرک، کشتی دیگر و یا خریدار باشد. در برگه های مربوط به بارنامه و قرار داد ذکر شده است که بار باید از خود کشتی تحویل شود.
تحویل از اسکله
همانطور که از نام آن مشخص است تحویل بار فقط از اسکله صورت میگیرد. تحویل دادن بار در اسکله به گمرک یا خریدار صورت میگیرد.
فعالیت فورواردی (Freight forwarder)
فعالیت فورواردی بر یک فعالیت چند وجهی دلالت دارد. در این فعالیتها دو طرف قرار داد وظیفه هماهنگی و کارهایی برای جا به جایی کالا را انجام میدهند فعالیت فورواردی گفته میشود. برخی از مهمترین مواردی که در فعالیت فورواردی وجود دارد عبارتند از:
- رزرو فضا روی کشتی
- پرداخت کرایه حمل
- تهیه اسناد تجاری
- کارهای مربوط به ترخیص کالا
- بستهبندی کالا
- انبارداری
- بیمه
گیرنده کالا (Consignee)
به شخصی که کالا برای او ارسال شده است، گیرنده کالا میگویند. گیرنده کالا میتواند یک شرکت، موسسه و یا شخص خریدار باشد.
دریافت کننده (Receiver)
به فردی که در بندر، کالا را از کشتی تحویل میگیرد، دریافت کننده میگویند.
مزایای حمل و نقل دریایی
ارزان ترین روش برای حمل و نقل کالا
ایده آل ترین روش برای حمل کالا های بزرگ
کمترین میزان خسارت و آسیب کالا
کمترین میزان آلودگی محیط زیست
در حدود ۶۰ درصد سطح مزارع جهان به کشت غلات اختصاص دارد که از این مقدار ۳۴ درصد به گندم و چاودار، ۱۱-۹ درصد به جو و یولاف و بقیه به برنج و ذرت اختصاص دارد.
اهمیت گندم در جهان امروزی
گندم در دنیای امروز نه تنها یک ماده غذایی اساسی و مهم به شمار می رود بلکه از لحاظ سیاسی نیز از اهمیتی برابر نفت و حتی بالاتر از آن دارد . یعنی در واقع سلاح گندم از سلاح نظامی قدرتمندتر است. اهمیت گندم به لحاظ استراتژیک بودن آن در سقوط بعضی از دولتهای جهان کاملاً مشخص است. اهمیت سیاسی و اقتصادی غلات خصوصاً گندم از آنجا ناشی می شود که صادرکنندگان غلات کشورهای متشکل و منسجم هستند ولی در کشورهای صادرکننده نفت تزلزل و تک روی به دفعات مشاهده شده است و ابرقدرت غرب در کسب منافع کوتاه و بلند مدت خود پیوسته از حربه سیاسی گندم استفاده نموده است، کما اینکه در دیپلماسی وزیر اسبق امور خارجه امریکا چنین آمده است، کمبود مواد غذایی و غلات از جمله عوامل بی ثباتی سیاسی محسوب می شوند و آنها را در موارد استثنایی برای حفظ منافع دراز مدت باید به کار برد.
عمده ترین کشورهای تولید کننده گندم
شوروی سابق، آمریکا، چین، هندوستان، فرانسه، کانادا، ترکیه، ایتالیا، آلمان، استرالیا، آرژانتین و مجارستان می باشند. بطوریکه سطح زیرکشت گندم در جهان قریب ۳۳۵/۰۰۰/۰۰ هکتار و تولید ۵۹۵/۰۰۰/۰۰۰ تن است که از این سطح و تولید به ترتیب ۵۹ درصد سطح و ۶۱ درصد تولید در کشورهای توسعه یافته و بقیه در کشورهای توسعه نیافته است
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.